26 september 2011

4 lange ritten op de draaimolen



oliebollendeeg maken





















Dit hebben we nodig voor ongeveer 25 oliebollen:
uit het kvlv kookboek van 1999: "ons kookboek"

- 600 gram bloem
- zakje of 50 gram gist
- 25cl water
- 25cl melk
- 4 eieren
- 1 eetlepel suiker
- snuifje zout
- 2 pakjes vanillesuiker

- bloem in een kom
- zakje gist + vanillesuiker + suiker onder de bloem mengen
- melk en water onder de bloem roeren
- eierdooiers erbij roeren
- het stijfgeklopte eiwit erdoor roeren

Het deeg een half uur laten rijzen op een warme plaats
(niet langer want het deeg moet rijzen in de hete frituurolie)

Schep het deeg met een eetlepel en laat het voorzichtig in de olie vallen, de lepel dicht tegen de olie aan. Keer de bollen tijdens het bakken voortdurend om, zodat ze een mooie ronde vorm krijgen. Laat ze bakken tot ze goudbruin gekleurd zijn.
Laat ze uitlekken. Bestrooi ze met poedersuiker. Smakelijk.
Wij hebben er ook nog appelstukjes bijgedaan.

Dank u wel ouderwerkgroep en vrijwillige mama's om te oliebollen te bakken.